JIMAT DENGAN SEKALI KLIK SAHAJA..

Monday, February 14, 2011

SEJARAH NABI MUHAMAD S.A.W

SEMPENA HARI MAULIDUR RASUL KALI INI, AKU INGIN BERKOGSI SERBA SEDIKIT AKAN SEJARAN DAN PEGERTIAN MAULIDUR RASUL. DAPAT JUGA TAHUN INI 2011 KITA BERSAMA-SAMA MEYAMBUT HARI KELAHIRAN NABI KITA NABI MUHAMMAD S.A.W. SEMPENA DENGAN TARIKH INI AKU NGIN MEYIMGKAP KEMBALI SEJARAH KELAHIRAN NABI MUHAMMAD S.A.W.
-MAULIDUR RASUL HARI HARI YANG DISAMBUT UBTUK MEGENANG KEMBALI KELAHIRAN NABI MUHAMMAD IAITU PADA HARI ISNIN 12 RABIULAWAL TAHUN GAJAH BERSAMAAN DENGAN 12 APRIL 571 DI KOTA MEKKAH. BAPA BAGINDA BERNAMA ABDULLAH BIN ABDUL MUTALIB ,WAFAT KETIKA NABI MUHAMMAD BERADA MASIH BERADA DALAM KANDUNGAN IBUNYA YANG BERUSIA BEBERAPA BULAN.  IBUNYA BERNAMA AMINAH BNTI WAHAB ,KEHADIRAN BAGINDA TELAH MEMBAWA CAHAYA DAN KEGEMBIRAAN SERTA DIBAWA KE KA'ABAH DAN DIBERIKAN NAMA MUHAMMAD, NAMA YANG SEBELUM INI TIADA LAGI DIGUNAKAN .


-SEMASA HAYAT BAGINDA SEMASA KECIL, BAGINDA DISUSUKAN OLEH HALIMATUN SAADAH. INI KERANA SUDAH MENJADI LUMRAH BANGSAWAN ARAB AKAN MENGHANTAR BAYI YANG DILAHRKAN KE PENDALAMAN UNTUK MEDAPATKAN  BAYI YANG SIHAT TUBUH BADANYA DAN AKAL SIHAT DAN CERDIK. SEMASA HALMATUN SA'ADIAH BERJUMPA DENGAN AMINAH IAITU IBU BAGINDA .HALIMATUN SA'ADIAH BERSAMA SUAMI DATANG KE MEKAH DAN MENCARI BAYI YANG INGIN DISUSUKAN .DICERIKAN LAGI SESAMPAI DIMEKAH KESEMUA BAYI TELAH DIAMBIL OLEH ORANG LAIN BERTEMULAH HALIMATUN SA;ADIAH DENGAN AMINAH, DAN LALU AMINAH MENCERITAKAN KEPADA HALIMATUN SA'ADIAH AKAN KEWAFATAN BAPA BAGINDA . PADA MULA HALIMATUN SA'ADIAH BERSAMA SUAMI TIDAK MAHU MEGAMBIL ANAK AMINAH SEBAGAI BAYI SUSUAN MEREKA AKAN TETAPI SETELAH MENCARI BAYI LAIN UNTUK DISUSUKAN, MEREKA TIDAK JUMPA LALU MEREKA BERJUMPA DENGAN AMINAH KEMBALI SERTA MEGAMBIL MUHAMMAD SEBAGAI BAYI SUSUNYA .ALLAH TUNJUKAN MUKJIZAT SEMASA MUHAMMAD DIBAWA PULANG OLEH AMINAH IAITU SEMUA UNTA2 YANG SAKIT TADI MENJADI CERGAS DAN JUGA SEMASA BERHENTI BEREHAT SUSU UNTA YANG DIPERAH BOLEH DIMINUM OLEH MEREKA SUAMI ISTERI DAN JUGA UNTA MEREKA..BAHKAN PADA MULANYA UNTA2 MEREKA UZUR DAN KEURANGAN MAKANAN SERTA MINUMAN.
-DIPENDEKAN CERITA SEMASA MUHAMMAD DIBAWAH JAGAAN HALIMATUN SA'ADIAH, BANYAK KEBERKATAN BERLAKU DIDESANYA.ANTARANYA HAIWAN TERNAKAN BERANAK PINAK, TANAH PERTANIAN MENJADI SUBUR DARI LUAR KEBIASAAN.SUATU KETIKA MUHAMMAD BERMAIN DENGAN KAWAN-KAWANYA , DATANG MALAKAT JIBRIL,LALU DIBEDAH DADA MUHAMMAD DAN DISAKSIKAN OLEH KAWANYA TADI.HATI MUHAMMAD DIKELUARKAN DAN DIBASUH DENGAN AIR ZAM2. MELIHAT PEKARA ITU KAWAN2 NYA BERLARI LINTANG PUKANG DAN MENCERITAKAN PEKARA TERSEBUT KEPADA HALIMATUN SA'ADIAH BAHAWA ANAKNYA DIBUNUH ORANG. HALIMATUN MENJADI RISAU KERANA PEKARA INI MENJADI BUAH MULUT ORANG KAMPUNGNYA.SETELAH MENGIMBAU SEMUA KEJADIAN YANG PERNAH BERLAKU KETIKA MUHAMMAD DIBAWAH JAGAANYA,HALIMATUN MEMUTUSKAN UTK MENHANTAR MUHAMMAD KEMBALI KE MEKKAH.DISITULAH BERAKHIRNYA EPISOD JAGAAN HALIMATUN KEATAS MUHAMMAD.

-MUHAMAD MENJADI YATIM PIATU KETIKA BAGINDA MASIH KECIL IAITI 6TAHUN.SELEPAS ITU BAGINDA DIJAGA OLEH DATUKNYA IAITU ABDUL MUTALLIB DAN KETIKA BAGINDA BERUSIA 8TAHUN DATUKNYA PULA MENINGGAL DUNIA, MAKA DIJAGA PULA OLEH BAPA SAUDARA BAGINDA IAITU ABU TALIB.

-TURUNYA WAHYU PERTAMA KETKA BAGINDA BERUSIA 40TAHUN DAN DIANGKAT SEBAGAI NABI SELURUH ALAM. KETIKA BERADA DI GUA HIRA'
DAN AYAT PERTAMA YANG DIAJAR OLEH MALAIKAT JIBRIL IAILAH:

“Bacalah dengan nama Tuhanmu Yang
   menciptakan” (Al-’Alaq, 96: 1)
 

RENTETAN DARI PERISTIWA ITU BAGINDA MENJALANKAN DAKWAH SERTA MENGHADAP PELBAGAI DUGAAN DAN CABARAN DALAM MEYEBARKAN AGAMA ISLAM.

-BAGINDA WAFAT PADA BULAN JUN TAHUN 632M/12RABIULAWAL TAHUN  11HIJRAH.

SEMPENA DENGAN SAMBUTAN MAULIDURASUL TAHUN 2011 AKU INGIN MENYERU SEMUA UMAT ISLAM AGAR MEGENANG KEMBALI KESUSAHAN YANG DIALAMI OLEH RASULULLAH DALAM MEYEBARKAN AGAMA ISLAM.

No comments:

Post a Comment