-AMBUYAT-
Ambuyat (Masakan Suku Kaum Bisaya/Brunei) Hidangan untuk 5 arang Bahan A 1 kg (6� cawan) sagu rumbia Air panas yang baru dimasak 1 liter (4 cawan) air ![]() ![]() 600 g ikan putih/tongkol/tenggiri/kurau/senangin 40 g (5 ulas) bawang merah 10 g (2 ulas) bawang putih 10 g (2 sm) kunyit hidup ditumbuk kasar 10 g (2 sm) halia 3 g (5 biji) cili padi 30 g (2 batang) serai, diketuk 5 g (5 keping) asam keping 9 g (1� sudu teh) garam 625 ml (2� cawan) air Bahan C 500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik 3 g (1/2 sudu teh) garam 10 g (1 sudu makan) minyak sayuran 20 g (3 ulas) bawang merah 10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk 10 g (1 sudu makan) belacan 125 ml (1/2 cawan) air 1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan Cara memasak Bahan A Cara membuat ambuyat:
Bahan B
Bahan C
Nota:
Makanan ini baik dimakan sewaktu masih panas. -BURASAK- Bahan-bahan ( 10 orang )
CARA2NYA-Setelah nasi sejuk (panas pon ok kalau tangan kebal hehehe...), senduk sedikit letak atas daun pisang muda.![]() - Lipat nasi macam lipat kuih lepat pisang, urut2 atas bungkusan kasi nasi leper dan padat. Jgn nipis sgt atau tebal sgt.... yang sedang2 saja... ![]() -Ambil 5-6 biji burasak, bungkus dgn daun pisang tua macam bungkus hadiah (gulung ikut bentuk burasak yg bertingkat tu dan lipat kiri kanan, baru ikat dgn tali rafia. ![]() Rebus 3-4 jam, angkat dan tos macam ketupat. Buka tali dan buangkan daun pisang tua, hidangkan sebiji2 atau potong dua. ![]() Kalau beraya ke rumah org bugis yg betul2 pure , dorang akan hidangkan asam pedas ikan parang yg dimasak sehingga tulang2 dia dah lembut macam tulang ikan sardin. Saya prefer ikan merah asam pedas, tapi burasak sedap juga makan dgn rendang ke.. ayam masak merah ke... cubalah.. mungkin rasa dia pelik sikit bagi org yg pertama rasa burasak. -NASI KUNING- -SEPERTI YG KITA MAKLUM NASI KUNING IALAH NASI YG DIMAKAN WAKTU PAGI, INI SEPERTI DI TANAH SEMENANJUNG,MAKAN NASI LEMAK.LAUK YG DIMAKAN BERSAMA NASI KUNING SEAKAN SAMA DENGAN NASI LEMAK. Resepi Nasi Kuning Bahan-bahan Nasi: 3 pot beras 1 sdth serbuk kunyit 1 sdth garam Santan pekat secukupnya untuk menanak nasi Daun pandan Cara menyediakan nasi: Basuh beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk bersama serbuk kunyit, garam dan santan. Kuantiti santan yang diperlukan sama dengan kuantiti air yang diperlukan untuk memasak nasi biasa. Masukkan daun pandan dan masak hingga santan agak-agak kering. Keluarkan dan masukkan dalam pengukus. Ketika ini, anda mungkin dapati ada nasi yang masih mentah. Kukus selama lebih kurang 20-25 minit. Bahan untuk Sambal Ikan: 10 ekor ikan yang saiz sederhana (jenis ikan terpulang) 2 mangkuk kecil cili kering kisar 5 biji cili merah kisar 10 biji bawang merah kisar 5 biji bawang putih kisar 5 batang serai kisar 1 inci lengkuas kisar 2 cm halia kisar 1 mangkuk air asam jawa Kicap manis & kicap masin (kalau suka) Air secukupnya Garam dan gula secukup rasa Minyak untuk menumis & menggoreng ikan Cara menyediakan sambal ikan: Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam lalu goreng hingga garing. Tumis bawang, serai, lengkuas dan halia sehingga terbit minyak dan wangi. Kemudian masukkan kedua-dua jenis cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan kicap, air asam jawa, garam dan gula. Sekiranya agak kering tambahkan air. Masukkan ikan dan gaul rata. Bahan untuk sambal goreng tempe: 2 keping tempe (potong kecil dan goreng garing) 1 mangkuk cili kisar 7 biji bawang merah kisar 3 biji bawang putih kisar 1 biji bawang besar hiris 2 biji cili merah hiris halus 1 cm halia kisar Kicap manis & kicap masin Air (kalau perlu) Garam & gula secukup rasa Minyak untuk menumis Cara menyediakan sambal goreng tempe: Tumis bawang kisar, bawang hiris, cili hiris dan halia sampai wangi dan agak garing. Masukkan cili kisar. Tumis lagi sampai pecah minyak. Masukkan kicap, garam dan gula secukupnya. Perasakan dulu baru masukkan tempe goreng. Gaul rata. Sambal tempe seharusnya agak kering dan tidak berkuah. SO SELAMAT MEMCUBA RESEPI TERBARU DARI MASYARAKAT SABAH / SARAWAK YG TERBAIK INI DARI KAKI_HUJAN. |
No comments:
Post a Comment