JIMAT DENGAN SEKALI KLIK SAHAJA..

Thursday, February 10, 2011

MAKANAN ISTIMEWA MASYARAKAT DI SABAH/SARAWAK

KEPELBAGAIAN MASYARAKAT DIMALAYSIA INI BUKAN TERLETAK DARI SEGI BAHASA SAHAJA, MALAH DARI SEGI MASAKAN DAN RESEPI JUGA. SO KALI NI AKU POSTKAN BEBERAPA MAKANAN YG ISTEMEWA DARI MASYARAKAT SABAH DAN SARAWAK:

-AMBUYAT-


Ambuyat (Masakan Suku Kaum Bisaya/Brunei)
Hidangan untuk 5 arang

Bahan A
1 kg (6� cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air

Bahan B
600 g ikan putih/tongkol/tenggiri/kurau/senangin
40 g (5 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih
10 g (2 sm) kunyit hidup                 ditumbuk kasar
10 g (2 sm) halia
3 g (5 biji) cili padi
30 g (2 batang) serai, diketuk
5 g (5 keping) asam keping
9 g (1� sudu teh) garam
625 ml (2� cawan) air

Bahan C
500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih             ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan

Cara memasak
Bahan A

Cara membuat ambuyat:
  1. Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.
  2. Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.
  3. Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Kacau hingga
     sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat 
    (seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).
Bahan B
  1. Ikan dibersih dan dipotong 5 keping.
  2. Masak di dalam periuk bersama-sama dengan bahan-bahan lain. 
    Rebus sehingga masak.
Bahan C
  1. Panaskan minyak di kuali dan tumis semua bahan yang ditumis 
    sehingga naik bau.
  2. Masukkan sayur pucuk paku dan garam. Tambah 1/2 cawan air. 
    Masak hingga empuk. Hiaskan dengan cili merah.
Nota:
  1. Ambuyat dimakan menggunakan candas (atau kayu penyepit) 
    dan dicelup dengan kuah ikan dan terus dimakan bersama-sama 
    dengan sayur pucuk paku.
  2. Sagu adalah makan ruji untuk kaum Bisaya. Resipi ini adalah makanan 
    seimbang, kaya dengan karbohidrat kompleks dan serat serta rendah
     lemak dan garam.
  3. Bagi Semenanjung Malaysia yang susah untuk mendapatkan sagu 
    rumbia, boleh diganti dengan biji sagu atau sagu ubi yang mana 
    perlu dimasak diatas api sehingga sagu kelihatan jernih.
Makanan ini baik dimakan sewaktu masih panas.

-BURASAK-














Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1 kg beras wangi, masak seperti nasi lemak kosong, dgn santan, 
  • sedikit garam, dan air. Nasi keras sedikit pun tak pe.
  • Daun pisang muda potong sebesar A4 beberapa keping utk bungkus nasi.
  • Daun pisang tua panjang lebih kurang 3 jengkal. Berapa keping
  •  tgk berapa set nasi dpt buat.Tali rafia dan gunting

CARA2NYA

-Setelah nasi sejuk (panas pon ok kalau tangan kebal hehehe...),
 senduk sedikit 
letak atas daun pisang muda.
24-10-08_2148

- Lipat nasi macam lipat kuih lepat pisang, urut2 atas bungkusan 
kasi nasi leper dan padat. Jgn nipis sgt atau tebal sgt.... yang 
sedang2 saja...
24-10-08_2149

-Ambil 5-6 biji burasak, bungkus dgn daun pisang tua macam
 bungkus hadiah (gulung ikut bentuk burasak yg bertingkat
 tu dan lipat kiri kanan, baru ikat dgn tali rafia.
24-10-08_2154

 Rebus 3-4 jam, angkat dan tos macam ketupat. Buka tali 
dan buangkan daun pisang tua, hidangkan sebiji2 atau potong dua.
24-10-08_2321

Kalau beraya ke rumah org bugis yg betul2 pure , dorang akan 
hidangkan asam pedas ikan parang yg dimasak sehingga tulang2 
dia dah lembut macam tulang ikan sardin. Saya prefer ikan 
merah asam pedas, tapi burasak sedap juga makan dgn rendang 
ke.. ayam masak merah ke... cubalah.. mungkin rasa dia pelik 
sikit bagi org yg pertama rasa burasak.



-NASI KUNING-
















-SEPERTI YG KITA MAKLUM NASI KUNING IALAH NASI YG DIMAKAN 
WAKTU PAGI, INI SEPERTI DI TANAH SEMENANJUNG,MAKAN NASI 
LEMAK.LAUK YG DIMAKAN BERSAMA NASI KUNING SEAKAN SAMA
DENGAN NASI LEMAK.

Resepi Nasi Kuning

Bahan-bahan Nasi:
3 pot beras
1 sdth serbuk kunyit
1 sdth garam
Santan pekat secukupnya untuk menanak nasi
Daun pandan

Cara menyediakan nasi:
Basuh beras dan toskan.
Masukkan ke dalam periuk bersama serbuk kunyit, garam dan santan.
 Kuantiti santan yang diperlukan sama dengan kuantiti air yang diperlukan
 untuk memasak nasi biasa.
Masukkan daun pandan dan masak hingga santan agak-agak kering. 
Keluarkan dan masukkan dalam pengukus. Ketika ini, anda mungkin dapati 
ada nasi yang masih mentah. Kukus selama lebih kurang 20-25 minit.

 Bahan untuk Sambal Ikan:
10 ekor ikan yang saiz sederhana (jenis ikan terpulang)
2 mangkuk kecil cili kering kisar
5 biji cili merah kisar
10 biji bawang merah kisar
5 biji bawang putih kisar
5 batang serai kisar
1 inci lengkuas kisar
2 cm halia kisar
1 mangkuk air asam jawa
Kicap manis & kicap masin (kalau suka)
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis & menggoreng ikan

Cara menyediakan sambal ikan:
Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam lalu goreng hingga garing.
Tumis bawang, serai, lengkuas dan halia sehingga terbit minyak dan wangi.
Kemudian masukkan kedua-dua jenis cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan kicap, air asam jawa, garam dan gula.
Sekiranya agak kering tambahkan air.
Masukkan ikan dan gaul rata.

Bahan untuk sambal goreng tempe:

2 keping tempe (potong kecil dan goreng garing)
1 mangkuk cili kisar
7 biji bawang merah kisar
3 biji bawang putih kisar
1 biji bawang besar hiris
2 biji cili merah hiris halus
1 cm halia kisar
Kicap manis & kicap masin
Air (kalau perlu)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara menyediakan sambal goreng tempe:
Tumis bawang kisar, bawang hiris, cili hiris dan halia sampai wangi dan agak garing.
Masukkan cili kisar. Tumis lagi sampai pecah minyak.
Masukkan kicap, garam dan gula secukupnya.
Perasakan dulu baru masukkan tempe goreng.
Gaul rata. Sambal tempe seharusnya agak kering dan tidak berkuah.


SO SELAMAT MEMCUBA RESEPI TERBARU DARI 
MASYARAKAT SABAH / SARAWAK YG TERBAIK 
INI DARI KAKI_HUJAN.

No comments:

Post a Comment